en-Džem slazený cukrem

07/07/2023

Nabízí se otázka, proč džemy slazené cukrem, když se všeobecně proti cukru brojí. No protože je to klasika a odkaz našich babiček a jejich zavařovacího umění ! 

A my jsme se rozhodli tento odkaz zachovat a jen ho rozvinout do podoby dnešních moderních potravin, které obstojí i ze zdravotního hlediska, když přijmeme krédo některých rozumných odborníků na výživu, které zní : nemusíme se nutně zříkat žádných potravin, ale musíme jíst vyváženě a všeho s mírou (dokonce i toho zdravého!).

My jsme naše džemy slazené cukrem přece jen posunuli na vyšší standard, když jsme oproti babičkám, které se držely receptury "na kilo ovoce přidej kilo cukru", doslazení cukrem snížili na 20%, takže v hotovém džemu je 80% hmoty ovoce a 20% hmoty přidaného sladidla - běžného cukru. A potom už nic, jen želírující látka přírodní citrusový pektin. Žádné konzervanty, žádná aromata, žádná barviva, žádné látky měnící chuť jako jsou například okyselující prostředky, žádná pojiva na bázi škrobu apod.  A v džemu použité ovoce je opravdu jen to identické s názvem džemu a jeho složením (takže v jahodovém džemu jsou skutečně jen jahody, v meruňkovém meruňky a v borůvkovém borůvky, a to dokonce jen ty nám dobře známé - LESNÍ).

Cukr, tedy řepnou sacharózu, která je v naší zemi domácí surovinou a má zde dlouholetou tradici, jsme pro řadu našich džemů zvolili i proto, že odborné vědecké studie, které se zabývají zdravotními dopady nejrůznějších sladidel na lidský organismus, se shodují na tom, že obyčejný cukr je pro slazení potravin snad tím nejmenším zlem, když se používá rozumně. Daleko horší dopady na zdraví mají dle těchto odborníků technologicky vyráběná "levná" sladidla typu fruktózo-glukózového sirupu, který vzniká enzymaticky z nejrůznějších složitých sacharidů, nebo dokonce i sama fruktóza, která není přírodní, ale jedná se o produkt také nějakého průmyslového cyklu. O náhradních sladidlech na bázi aspartamů, cyklamátů nebo acesulfamů nemá pak cenu hovořit vůbec, tam byly nežádoucí účinky dokonce již prokázány.

Kdo tedy preferuje standardní potraviny s tradičními způsoby zpracování, nerad experimentuje s chutí dobře známých produktů a vyžaduje očekávané senzorické vlastnosti jako je zejména neměnná sladká chuť v kombinaci ovoce - cukr, jsou pro něho tyto džemy jako stvořené.  Ale ani tito zákazníci nemusí mít žádné výčitky svědomí, že si dostatečně nehlídají zdraví. Vybrali si sice z řady džemů slazených cukrem, ale nejde o žádnou konzervativní potravinu, ale o produkt s benefitem vysokého ovocného podílu ve výrobku, šetrně zpracovaný a zcela "bez éček".

Takže i tady s lehkou nadsázkou platí, že: "I SLADKÉ MŮŽE BÝT ZDRAVÉ!"